ACER NEGUNDO

DSC_0949boxelder-tree-isu-forestry-extension-tree-identification-boxelder-acer-negundo-728x546

 

 

 

 

DSC_4909 (1)Nom comú: negundo, auró americà, auró de fulla de freixe, arracader
Família:  aceràcies (Aceraceae)
Origen: Amèrica del Nord
Etimologia: Acer, nom genèric procedent del llatí, que vol dir esmolat i tant pot referir-se a la punta de les seves fulles o a què els romans utilitzaven la seva fusta per a fer llances. Negundo, procedeix del sànscrit i és el nom d’un arbust de fulles similars a aquest arbre.
Descripció: arbre caducifoli, dioic, de creixement ràpid i poc longeu. Pot arribar a una altura de 25 metres i un diàmetre de tronc de 30/50 centímetres, de capçada arrodonida i densament ramificada. L’escorça és grisenca, en principi llisa però s’esquerda amb els anys. Les fulles d’aquest auró, a diferència d’altres aurons que tenen fulles palmades, són pinnades amb 3/7 folíols de color verd a l’anvers i més pàl·lides al revers, tenen forma ovada o oblonga i el marge serrat. Floració entre els mesos de març i maig, i com ja hem dit, les flors masculines i femenines surten en diferents arbres (espècie dioica). Flors masculines i femenines llargament pedicel·lades, ambdues sense corol·la. La flor femenina amb dos estils i la masculina amb quatre estams. Fruits en sàmares alades agrupades, amb dues llavors a cada una que romanen a l’arbre després de la caiguda de les fulles.
Hàbitat: de forma natural és un arbre associat als cursos d’aigua, llacunes i zones pantanoses. Requereix exposició solejada i suporta  períodes de sequera. Com a arbre ornamental és molt adaptable a tota mena de condicions, tant referent a diferents terrenys, fins i tot els pobres i mal drenats com climatològics, resistint grans calors i fortes gelades. És molt resistent a la contaminació, però hem d’evitar les podes severes, ja que les grans ferides faciliten l’entrada als fongs que podririen l’arbre. Si alguna característica defineix aquest arbre, és la seva gran capacitat d’adaptació a tota mena de condicions. Referent a plagues i malalties, és atacat pels pugons i cotxinilles i he vist freqüentment arbres d’aquesta espècie atacada per l’oïdi.
Reproducció: habitualment es reprodueix per llavors després d’un període d’estratificació i també per esqueix utilitzant branques vigoroses a la primavera i mantenint l’aire humit. Algunes varietats comercials es multipliquen per empelt.
Utilitats: la fusta del negundo és de molt baixa qualitat i només serveix per obtenir fibra de fusta. Com a curiositat, les flautes índies més antigues trobades, d’uns 1.500 anys, estan fetes amb la fusta d’aquest arbre. En paisatgisme és un arbre força utilitzat per fer alineacions als carrers, amb la finalitat d’obtenir-ne ombra, per raó de ser una espècie molt adaptable a qualsevol situació.

DSC_2337

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s