LABURNUM ANAGROYDES

DSC_5614

DSC_5612
Nom comú: banús fals, laburn, pluja d’or
Família: papilionàcies / fabàcies (Fabaceae)
Origen: centre i sud d’Europa
EtimologiaLaburnum, del llatí, significa “pluja d’or”. Anagroydes, també del llatí, del gènere anagrys i el sufix oides, vol dir “semblant a”.
Descripció: Atenció, aquest arbre no és recomanable als jardins amb nens petits, totes les seves parts són molt tòxiques (especialment flors i llavors), ja que contenen un alcaloide anomenat citosina. Arbre caducifoli, de vegades arbust, de fins a 7 metres d’altura, molt sovint ramificat des de terra, sense espines. Escorça verd fosc o marró, llisa, de vegades amb taques negres. Fulles trifoliades amb un pecíol llarg d’uns 7 centímetres. Els folíols són ovals, de 4/7 centímetres de longitud, amb l’àpex agut, de color verd fosc, amb pèls al revers quan són joves. Floració als mesos d’abril i maig. Flors d’un groc molt viu d’uns 2 centímetres, agrupades en raïms penjants nombrosos i cilíndrics, de fins a 20/25 centímetres de longitud. El fruit és un llegum prim, d’uns 5/7 centímetres de longitud, marró fosc o negre quan és madur. Aquest llegum conté llavors negres molt verinoses.
Hàbitat: és un arbre que requereix exposició solejada o semiombra. Prefereix un clima més aviat continental, muntanyós i humit, per aquesta raó resisteix bé les fortes gelades però no les fortes calors, en aquest cas millor una exposició més ombrejada. Prefereix un sòl de pH neutre o lleugerament calcari, fèrtil i ben drenat. Només requerirà regs moderats i un bon adob de compost a la primavera. Farem una poda de manteniment despuntant totes les branques de l’any deixant 2/3 gemmes des de la inserció una vegada finalitzada la floració. D’aquestes gemmes sortiran les flors de l’any següent. Excepte l’oïdi, no acostumen a patir plagues i malalties.
Reproducció: per llavors a la tardor, trencant la coberta externa de la llavor. Les diferents varietats ornamentals d’aquesta espècie s’aconsegueixen per empelt.
Utilitats: la seva fusta, forta i duradora, és molt apreciada pels artesans, per fer escultures, gravats o instruments musicals. Ornamentalment és molt valorada per la seva exuberant floració. És ideal per a petits jardins urbans o zones residencials. Amb ells es formen túnels, que en plena floració creen un efecte meravellós de llum i de color. També els podem plantar en grans testos.

IMG_4622

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s