PRUNUS MAHALEB

 

 

 

DSC_864919601449_1852344448426398_7988811191182494558_nDSC_8643
Nom comú: cirerer de guineu, cirerer de Santa Llúcia, cirerer bord, cirerer de guilla.
Família: rosàcies (Rosaceae)
Origen: l’Àsia menor, Mesopotàmia, Europa central i meridional.
EtimologiaPrunus, és el nom llatí genèric per als fruiters d’os similars a la prunera. Mahaleb, prové de la paraula al-mahlab, nom donat pels àrabs a aquesta espècie.
Descripció: petit arbre caducifoli, de vegades arbust, que acostuma a tenir 4/5 metres d’altura i excepcionalment 10 metres. Tronc d’escorça grisosa, més negra i esquerdada de gran, molt ramificat, sense espines i de fusta rosada i aromàtica. Les fulles són simples, alternes de 2/5 centímetres de longitud, amples i ovalades, amb lleugera forma de cor i el marge finament serrat. Són verdes i una mica lluents per l’anvers i més pàl·lides pel revers. Floració entre els mesos de març i maig segons el clima. Les flors neixen en grups nombrosos, són blanques i fragants. Els fruits maduren a l’estiu, són com petites cireres d’un centímetre, que no es mengen pel seu gust amarg, però com aquestes, amb un sol os a dins.
Hàbitat: a la natura el trobem sense formar boscos, més aviat exemplars aïllats o petits grups barrejats amb altres especies com alzines, roures o roure garriguenc i més aviat al sud de la Península. Pot prosperar tant a ple sol com a mitja ombra i accepta terrenys pobres, calcaris o pedregosos. Suporta climes continentals de forts contrastos de temperatures, grans calors i gelades. Són arbres resistents a la sequera, per aquesta raó esperarem que la terra estigui seca abans de regar. Són molt resistents a les plagues i malalties i no requereixen poda ni adobs.
Reproducció: per llavor a la primavera o per esqueix a la primavera o l’estiu.
Utilitats: agrícolament s’utilitza com a peu per empeltar cirerers de varietats comercials. Flors i fulles s’han utilitzat per a la perfumeria i els seus fruits com a colorants. La seva fusta, tradicionalment, serveix per a fabricar pipes. També es cultiva com a planta ornamental per les seves flors i la seva aroma, i també per a formar tanques, tot aprofitant la seva gran resistència als terrenys calcaris.

DSC_8882

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s