SALIX BABYLONICA

thumb_DSC_1305_1024

 

DSC_8285
Nom comú: desmai, salze ploraner, plorador, ploraire, ploró.
Família: salicàcies (Salicaceae)
Origen: la Xina
EtimologiaSalix, prové del llatí, vol dir vímet o salze. Babylonica, tot al·ludint a Babilònia, ja que Linné creia erròniament, per un verset de la Bíblia, que aquest arbre era originari d’aquesta ciutat.
Descripció: arbre caducifoli i dioic de gran mida amb branquetes molt primes i flexibles que arriben fins a terra, creant un efecte summament elegant. Arriba a una altura màxima d’uns 20 metres formant una àmplia capçada globosa i ploranera molt característica. L’escorça del tronc és marró fosc i fissurada amb els anys. Les fulles són estretament lanceolades, agudes, amb el marge serrat, amb l’anvers verd i el revers de color glauc, amb nervació marcada i d’uns 8/15 centímetres de longitud. Flors unisexuals, les femenines amb dos estigmes i les masculines amb dos estams lliures. La floració succeeix als mesos d’abril o maig habitualment al mateix temps que surten les fulles. Fruit amb càpsula, dehiscent amb dues valves. Tant les flors com el fruit no tenen gens d’interès ornamental.
Hàbitat: és un arbre poc longeu, cultivat des de molt antic que requereix exposició solejada i és molt amant de l’aigua, raó per la qual pot viure en terrenys amb un drenatge molt pobre i preferiblement humits. És summament rústic i aguanta bé el fred però les gelades tardanes afecten greument les seves fulles. Els pitjors enemics d’aquest arbre són els insectes minadors de les fulles que causen greus danys i també l’oïdi però molt menys perillós. Recomanen sempre retirar la poda anual de branquetes i cremar-la com a prevenció.
Reproducció: el multipliquen per esqueixos, habitualment de l’arbre femení, ja que arrelen més fàcilment. Obtenim les diferents varietats comercials (Aurea, CrispaRamulis auris i d’altres) per empelt.
Utilitats: arbre molt utilitzat ornamentalment, que es planta preferiblement aïllat per ressaltar tota la seva elegància i normalment al costat d’un curs d’aigua, un estany o un llac creant un efecte meravellós, fins i tot sense fulles.

DSC_4233

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s