ERIOBOTRYA JAPONICA

: nesprer del Japó, nesprer, nisprer, micaquer, nespler
Família: rosàcies (Rosaceae) 
Origen: malgrat que el seu nom es refereix al Japó, el seu origen és la Xina.
EtimologiaEriobotrya, d’origen grec, ve a dir raïm llanut, segurament per l’aspecte de les flors. Japonica, encara que l’origen de l’arbre és xinès, és al Japó on el van cultivar massivament i d’aquest país va arribar a Europa al segle XVIII.
Descripció: arbre perennifoli, que pot arribar als 4/6 metres d’altura i capçal bastant arrodonit. Tronc curt, més aviat prim, amb branques sortint des de baixa alçada i amb una escorça grisa i fissurada. Fulles simples, alternes, el·líptiques, coriàcies i amb el marge dentat. Tenen la nervació molt marcada i són pubescents quan són joves i quan són adultes verd fosc a l’anvers i pubescents al revers. Floració ben entrada la tardor o principis d’hivern amb flors blanques, fragants, pubescents formant panícules terminals. Fruit comestible de color groc, globós, d’uns 4/6 centímetres de llarg, amb 2/4 llavors grans de color marró. Madura els mesos de maig i juny segons la varietat.
Hàbitat: el nesprer és un fruiter que requereix exposició solejada però s’adapta també a la mitja ombra. És un arbre de litoral, suporta les gelades, però si no són fortes ni persistents. S’adapta prou bé als diferents tipus de terreny però, si aquest és molt alcalí, presentarà problemes de clorosi. També si el terreny no drena bé, presenta problemes d’asfíxia radical. Si aquests són sorrencs, fan que els fruits siguin més precoços i més petits; al contrari, si són argilosos, seran més tardans i de més calibre. No requereix poda encara que podem tallar alguna branca seca o que sigui molesta. En cultius comercials requereix un clima bastant càlid, com el del País Valencià.
Reproducció: el nesprer el podem reproduir per llavors, però trigarà vuit anys a produir i a més amb poca qualitat. Habitualment s’empelta una bona varietat comercial (aquí les més habituals són Tanaka i Algerie) sobre un nesprer o un codonyer obtinguts de llavor.
A banda del cultiu comercial d’aquest arbre fruiter, el trobem molt habitualment als patis o als petits jardins del nostre litoral. El seu aspecte és bonic, proporciona ombra i regala els seus fruits cada primavera.

DSC_9209

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s