LIVISTONA CHINENSIS

DSC_7596.jpg

DSC_1168DSC_9184DSC_0188

DSC_7545: livistona, palmera de ventall xinès, palmera xinesa

Família: arecàcies (Arecaceae)

Origen: la Xina, el Japó, Taiwan

Etimologia: Livistona, nom dedicat a Patrick Murray, baró de Livingston, segle XVII, famós pel seu jardí a Edimburg. Chinensis, epítet geogràfic recordant el seu origen xinès.

Descripció: palmera monoica de petites dimensions que arriba a una altura màxima d’uns 8/10 metres. L’estípit (nom del “tronc” o millor dit tall de les palmeres) és llis i una mica anellat a prop de la corona i té uns 15/20 centímetres de diàmetre, més eixamplat a la base. Les fulles són pràcticament circulars i palmades, d’1 a 1,5 metres de longitud, amb llargs folíols pèndols, nervadura central groguenca i molt prominent, assolint un aspecte molt ornamental. Pecíol d’1 a 1,5 metres, de secció triangular i espines més marcades a prop de la base. Les inflorescències neixen entre les fulles, són d’1,5 metres i d’un color groc cremós. Els fruits, molt nombrosos són d’esfèrics a ovoïdals, d’uns 2,5 centímetres de longitud, primer verds, i ja madurs d’un color blau metàl·lic que poden recordar les olives negres.

Hàbitat: palmera de lent creixement, pot trigar 10 anys a arribar als 5 metres. Requereix una exposició solejada encara que de petita creix millor a mitja ombra. S’adapta prou bé a tota mena de terres però els seus preferits són els profunds i fèrtils (ho agrairà amb un creixement més ràpid). Resistent a la sequera però igualment que en el cas anterior, creixerà millor amb regs abundants quan faci calor. Aguanta gelades de fins a -8 °C, però no els exemplars joves, que haurem de protegir-los. Recomanen adobar-la cada mes a la primavera i l’estiu. Resumint, és una palmera forta i resistent, però si volem un creixement acceptable, l’hem de regar i abonar en la temporada d’activitat vegetativa.

Reproducció: per llavors, que triguen uns 70 dies a germinar

Utilitats: palmera d’utilitat purament ornamental, molt valorada, que ha estat desplaçada comercialment per les washingtònies per ser aquestes de més ràpid creixement, i per aquesta raó són més econòmiques, encara que no tan elegants. És una palmera magnífica com a exemplar solitari, en alineacions i plantades en grans testos per decorar patis.DSC_7548

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s