ARBUTUS UNEDO

DSC_2690 (1)

DSC_9154DSC_4779DSC_4693
Nom comú: cirerer d’arboç, albors, alborser, cirerer dels llops.
Família: ericàcies (Ericaceae) 
Origen: Conca mediterrània principalment, i també atlàntica.
EtimologiaArbutus, del llatí arbor, arbret. Unedo, també del llatí, unus i edo, que vol dir un sol, tot recordant que només es pot menjar un fruit per contenir-ne alcohol i donar mal de cap.
Descripció: encara que habitualment el trobem com un arbust d’uns 2/3 metres, aquesta planta arriba fàcilment a formar, amb els anys, un arbre de fins a 10 metres d’alçada amb les branques joves peludes i enrogides i la capçada arrodonida. Fulles perennes, lanceolades, endurides i d’un verd fosc brillant amb el marge lleugerament dentat i una mida d’entre 4 i 10 centímetres. Floració, entre l’octubre i el gener, formada per grups de campanetes hermafrodites, dirigides cap avall, d’uns 7 mil·límetres i de color blanquinós. El fruit és una baia esfèrica, carnosa, granulosa, groguenca per dins i amb moltes petites llavors i d’un vermell intens per fora quan madura. A l’hivern trobem els fruits vermells i les flors a la vegada, ja que els fruits triguen un any a madurar.
Hàbitat: arbre de creixement lent, prospera en zones d’alzines, suredes i màquies des de zero fins als mil metres d’alçada. Requereix exposició a ple sol i prefereix terres silicis i lleugers, suportant bé la sequera. També suporta les gelades. Creix a tota la península excepte a les zones interiors de clima més continental. És interessant la facilitat de rebrotar d’aquest arbre després d’un incendi, essent interessant considerar-lo per a repoblacions.
Reproducció: habitualment per llavors, recollint els fruits quan estiguin ben madurs. La germinació és lenta.
Utilització: la fusta és de qualitat i ideal per fer carbó. També es fan petits estris encara que la fusta ha de ser molt seca, ja que te tendència a recargolar-se. Utilitzen les fulles i escorça per a adobar pells. Gastronòmicament s’utilitza el fruit madur en confiteria, per fer melmelades, licors i vinagre. També es fan algunes salses per acompanyar la carn. En jardineria és un arbre o arbust bastant utilitzat pel seu aspecte força decoratiu, a causa del contrast entre les fulles fosques i lluents, les campanetes blanques i els fruits grocs o vermells.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s