EUCALYPTUS GLOBULUS

thumb_DSC_0807_1024thumb_DSC_0806_1024DSC_9132DSC_9125DSC_3137

Nom comú: eucaliptus blau, eucaliptus de llei, arbre de la salut                                Família: mirtàcies (Myrtaceae).
Origen: sud d’Austràlia i Tasmània.
Etimologia: Eucalyptus, prové del grec =ben i kalyptós=cobrir, en referència a l’opercle que tanca el calze en la flor. Globulus, del llatí, arrodonit, segurament en referència a la seva flor o fruit.
Descripció: arbre perennifoli, monoic, de molt ràpid creixement, d’uns 30/35 metres d’alçada i que podria arribar a mesurar fins a 100 metres en el seu hàbitat natural. La capçada és habitualment allargada i irregular o lleugerament piramidal. Aquests arbres disposen d’una escorça molt característica que es desprèn en tires deixant a la vista un tronc llis i de color cremós o blanquinós. Les seves fulles presenten dimorfisme, variant de forma i color segons l’edat. Les fulles de branques joves són ovalades, oposades, erectes, d’un ver verd blavós i sense pecíol. Les fulles de branques adultes són alternes, peciolades i falciformes, coriàcies i de color verd fosc. Aquestes fulles són molt riques en olis aromàtics. Inflorescències solitàries o en grups de dos o tres a les aixelles de les branques superiors. Les flors són hermafrodites, grans, d’uns 2/3 centímetres amb nombrosos estams de color blanc. Floreix al setembre/octubre. Fruit en càpsula campaniforme coberta d’un pols blanc.
Hàbitat: arbre que requereix exposició a ple sol, prefereix els terres frescos, lleugerament àcids i amb bon drenatge i encara que aguanta el fred no suporta les gelades llargues o intenses. Requereix aportacions d’aigua a l’època més càlida. El podem podar just abans que comenci l’activitat vegetativa. Es pot utilitzar per dessecar zones pantanoses reduint la quantitat de mosquits i per tant el risc de malària.
Reproducció: per llavors preferiblement a la primavera o la tardor. Recol·lectem els fruits ja madurs però tancats, tant de l’arbre com de la terra i es col·loquen a prop d’una font de calor per aconseguir que s’obrin, com si fos una pinya, i alliberar les llavors sacsejant els fruits. Aquestes germinen fàcilment.
Utilitats: a causa del seu molt ràpid creixement es planten grans extensions d’eucaliptus per a l’obtenció de pasta de paper. Actualment també es fa servir la fusta d’arbres adults per a fusteria, ja que és bastant durable i de bona qualitat. En farmàcia són molt utilitzats els olis essencials, bàsicament l’eucaliptol, que es troben a les fulles adultes i els fruits. Actuen com antisèptic, analgèsic, antiinflamatori i antitussigen a les vies respiratòries i per tant són efectius per la bronquitis grips, faringitis, etc.
Els efectes negatius de la plantació de grans extensions d’eucaliptus: un primer efecte negatiu radica en què les seves fulles i la seva escorça són altament inflamables i per tant augmenten significativament el risc d’incendis forestals. Igualment les seves necessitats hídriques i la pobra descomposició de les seves restes vegetals afecten molt negativament en la biodiversitat de l’ecosistema, empobrint significativament la qualitat de la terra, la flora i la fauna de l’espai que envaeixen.

DSC_3638.jpg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s