TILIA TOMENTOSA

DSC_2139

thumb_DSC_9075_1024

 

 

DSC_2140

DSC_8991.jpg

Nom comú: til·ler argentat, tell argentat, tell de jardí
Família: tiliàcies (Tiliaceae) 
Origen: Balcans, Hongria, sud-est de Rússia
Etimologia: Tilia, nom genèric que deriva de la paraula grega; ptilon, per les característiques bràctees que faciliten la propagació de les llavors pel vent. Tomentosa, epítet llatí que significa peluda.
Descripció: arbre caducifoli, molt robust, de capçal espès, lleugerament piramidal, el més ràpid en creixement de la família dels til·lers. Arriben a una altura d’uns 30 metres i són molt longeus, fins a 900 anys. La seva escorça és d’un color gris blanquinós, llisa i amb fissures molt primes i lleugeres amb l’edat. Les seves branques són horitzontals les més baixes i verticals i pubescents les més joves. Fulles simples, arrodonides, amb la base en forma de cor, d’uns 5/15 centímetres tant de longitud com d’amplada. Marge lobulat a la vegada que serrat i són de color verd fosc a l’anvers i tomentós i platejat al revers. Flors blanques o groguenques amb una peculiar fragància, disposades en grups de 5/10 flors. Té unes característiques bràctees florals pubescents i llargues. Floreix a finals de juny i principis de juliol. Fruits en càpsula, ovoides i pubescents.
Hàbitat: De tots els til·lers és el que suporta millor les altes temperatures i la sequedat. Si bé accepta molt tipus de terres s’estima més els fèrtils i calcaris que drenin bé. Resisteix sense problemes les gelades intenses, fins i tot menys de -20°C. Accepta molt bé les condicions de les ciutats mediterrànies i resisteix bé la contaminació. També accepta la poda i es considera un arbre de baix manteniment.
Reproducció: Per llavors, però requereix tractaments previs i estratificació per vèncer la impermeabilitat de la seva coberta. També es reprodueix per empelt sobre la Tilia platiphylla.
Utilitats: els til·lers són famosos per les seves propietats medicinals; les infusions de les seves flors són molt utilitzades per combatre l’estat de nervis, l’ansietat o l’insomni, és la famosa til·la. També es fa servir per preparar banys relaxants. S’utilitza per curar refredats, la tos o l’asma. La infusió d’escorça cura la migranya i afeccions hepàtiques biliars. L’humus per descomposició de les fulles és molt ben valorat per millorar les condicions de terres pobres. En paisatgisme el til·ler argentat s’utilitza molt sovint en alineacions al carrer i menys en solitari o en grups als parcs o jardines grans.

thumb_DSC_9079_1024

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s