TECOMA STANS

DSC_4202DSC_2309

DSC_9049
Nom comú: bignònia groga, trompeta d’or
Sinònim: Bignonia stans
Família: bignoniàcies (Bignoniaceae)
Origen: sud dels EUA, Mèxic, fins al nord de Veneçuela.
Etimologia: Tecoma, del nàhuatl tecomaxochiti, paraula aplicada en el Mèxic precolombí a les plantes amb flors tubulars. Stans, epítet llatí que significa regit.
Descripció: arbre, de vegades arbust, perenne o semicaducifoli en funció del clima, que pot arribar a una altura d’uns 8/10 metres. Escorça color castanyer molt rugosa i fissurada. Fulles compostes, imparipinnades de 3 a 11 folíols i fins a 25 centímetres de llargada, lanceolades i amb el marge fortament serrat i àpex acuminat. Flors agrupades en raïms terminals, en forma de trompeta i un atractiu color groc daurat molt llampant i atractiu a la fi de la primavera i l’estiu. Fruit en llegum molt allargat i estret, fins a uns 20 centímetres, que quan madura i s’obre allibera multitud de petites llavors alades.
Hàbitat: viu a zones tropicals i subtropicals, i també com a arbust a zones de matoll xeròfit del litoral subtropical. Està ben adaptat als jardins mediterranis costaners, tot resistint lleugeres gelades de poca duració. En aquest últim cas, adopta un aspecte poc atractiu a l’hivern. És un arbre de ràpid creixement i requereix exposició a ple sol. Molt poc exigent amb referència als terres, sempre que drenin bé. Agraeix, això sí, que tinguin matèria orgànica. Suporta bé la sequera, encara que és millor regar-lo periòdicament amb les fortes calors de l’estiu. No cal podar-los encara que si eliminem els llegums, florirà més profusament. No acostuma a patir plagues ni malalties.
Reproducció: molt fàcil i ràpida per llavors, aproximadament en una setmana o una mica més i sense cap tractament previ s’aconsegueixen plantes ja lignificades en pocs mesos. Aquesta facilitat en reproduir-se fa que a certes zones sigui considerada una planta invasora. També es pot reproduir per esqueix semillenyós a l’estiu, però amb llit calent.
Utilitats: la seva fusta és dura i de certa qualitat i s’utilitza per a fabricar mobles, articles de torneria i fusteria en general. És una planta amb qualitats medicinals. S’utilitza la infusió de l’arrel com a vermífug, tònic o diürètic. Té fama de curar la diabetis, cosa que no està demostrada científicament. En jardineria es pot utilitzar tant com a arbust per a fer tanques com en forma d’arbre d’ombra, solitari o en grup, segons la forma que l’hi donem. És una planta considerada de poc manteniment i molt atractiva durant la seva espectacular floració. Mereix més atenció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s