FEIJOA SELLOWIANA

DSC_9025DSC_8922DSC_8921DSC_9021Acca_sellowiana_Fruit_MHNT_FrontonDSC_8924
Nom comú: feijoa, acca.
SinònimAcca sellowiana
Família: mirtàcies (Myrtaceae)
Origen: sud del Brasil, nord de l’Argentina, l’Uruguai.
Etimologia: Feijoa, en honor de Joao da Silva Feijó (segle XVIII), director del museu d’Història Natural de S. Sebastiao, a Brasil. Sellowiana, en honor de Freidrich Sellow (1789/1831), viatger i naturalista alemany, que va col·leccionar plantes del Brasil i l’Uruguai.
Descripció: Petit arbre o arbust que arriba als 4/5 metres d’altura. El capçal és de port arbustiu allargat si no li donem, amb la poda, forma d’arbre. Escorça grisa pàl·lida, aspra o escamosa. Fulles simples, coriàcies, oposades, senceres, el·líptiques de 4/6 x 2,5/3,5 centímetres, de color verd fosc a l’anvers i platejat al revers. Flors molt atractives, d’uns 3,5 centímetres de diàmetre, solitàries o en grups de 2/4 flors amb quatre pètals blancs a l’exterior i rosats a l’interior, amb nombrosos estams molt sortints de color vermell. Fruits carnosos, ovoides, d’uns 3,5/4 centímetres de diàmetres, comestibles, de color verd amb tonalitats vermelloses, amb gran quantitat de petites llavors i un tast entre pinya i guaiaba.
Hàbitat: arbret de zones tropicals i subtropicals encara que resisteix temperatures de -8°/10°C, però no li agraden les temperatures massa altes. Exposició a ple sol o semiombra. Prefereix terres sorrencs i drenats però fèrtils, suportant prou bé els terres salinitzats i les atmosferes marines. Recomanem un reg setmanal copiós a la primavera/estiu. Amb la poda li podem donar forma d’arbre.
Reproducció: per llavors, però per esqueix dona un resultat més ràpid. També el podem reproduir per murgó aeri a la primavera.
Utilitats: l’arbre és utilitzat per consumir la seva fruita, tan en fresc com per fer gelatines i melmelades. Aquesta fruita és molt rica en vitamina B i C. Ornamentalment és un arbre que hauríem d’utilitzar molt més sovint pel seu aspecte i floració molt atractius i fàcil cultiu, a més d’aprofitar la fruita. Es poden fer grups o plantar en solitari a parcs i jardins però també és una planta ideal per cultivar en grans testos.

DSC_8925

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s