PRUNUS SERRULATA

DSC_8843DSC_8751

 

DSC_9010

DSC_8753
Nom comú: cirerer del Japó, cirerer de flor.
Família: rosàcies (Rosaceae).
Origen: el Japó, Corea i la Xina.
EtimologiaPrunus, nom llatí del pruner silvestre. Serrulata, també del llatí, serrat, en referència a les petites dents de la vora de les seves fulles.
Descripció: arbre caducifoli que pot arribar als 20 metres d’altura, encara que les seves varietats comercials ornamentals són molt més petites. El Prunus serrulata Kanzan és el més popular. Capçal estés, molt sovint amb les branques penjants. Escorça primer llisa i grisenca i després més marró i amb nombroses lenticel·les. Fulles simples, ovades o oval lanceolades, d’uns 10×6 centímetres, al principi de color rogenc i després verd fosc a l’anvers i una mica glauques al revers. A la tardor agafen coloracions vermelloses o groguenques. La floració, espectacular, coincideix amb la sortida de les fulles i dura unes 2/3 setmanes. Les flors de les varietats comercials acostumen a ser dobles, rosades o blanques, d’uns dos centímetres, agrupades en raïms d’aproximadament 2/5 flors. El fruit és rodó, d’uns 10 mil·límetres de diàmetre i negre, encara que les varietats ornamentals no acostumen a fructificar ja que han substituït els estams per més pètals (flors dobles).
Hàbitat: arbre molt rústic, tolera tot tipus de terres sempre que no siguin entollats. Suporta perfectament tant el fred molt intens com calors extremes i també és molt resistent a la sequera. També suporta perfectament  la contaminació. No requereix poda, només cal tallar les branques mortes. La poda evitaria la floració, ja que floreix sobre fusta de segon any. És atacat sovint pels pugons.
Reproducció: habitualment, els exemplars que podem veure són varietats ornamentals formades per un peu, o patró, obtingut per llavor del Prunus avia i un capçal obtingut per empelt de la varietat ornamental desitjada, com per exemple les varietats Serrulata, Amanogawa, i sobretot, la més popular, la Kanzan (en japonès vol dir, vorejant la muntanya) de flors dobles i raïms penjants i atapeïts.
Utilitats: flor nacional del Japó i base d’una important i antiga cultura, on autèntics experts calculen el començament i el final de la floració. Hi celebren el famós festival del hanami, on les famílies i amics es reuneixen per a fer pícnic a l’ombra d’aquests arbres en flor. També a occident plantem sovint aquest arbre per la seva meravellosa floració, ja sigui en solitari, com en grups als parcs, o en alineacions als carrers.DSC_8754

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s