AESCULUS HIPPOCASTANUM / AESCULUS X CARNEA

DSC_5047DSC_8901DSC_5013 (1)DSC_8798DSC_2471DSC_8737
Nom comú: castanyer bord blanc, castanyer d’Índies blanc. En el cas de l‘Aesculus x carnea, castanyer bord rosa o castanyer d’Índies rosa.
Família: hipocastanàcies (Hipocastanaceae), abans Sapindaceae.
Origen: petita zona de les muntanyes dels Balcans que inclou nord de Grècia, Albània i Macedònia. L’Aesculus x carnea és un híbrid comercial fèrtil de l’Aesculus hippocastanum i l’Aesculus pavia, aquest últim un petit arbre o arbust del sud-est dels EUA.
EtimologiaAesculus, nom llatí donat per Linné i que curiosament significa roure. Hippocastanumhippo del grec, cavall, i castanum, del llatí, castanya, ja que els turcs els donaven a menjar als cavalls.
Descripció: Arbre caducifoli, de lent creixement, majestuós, de gran capçal, alt, dens i oval arrodonit, que arriba a una altura de 30 metres i 12/15 metres d’amplada (una mica més petit l’Aesculus x carnea). Tronc recte molt ramificat, amb una escorça grisenca, llisa en els exemplars joves i esquerdada i escamosa en els adults. Fulles grans, compostes, palmades, alternes, amb 5/7 lòbuls profunds, de color verd fosc a l’anvers i més pàl·lides al revers. Flors en raïms erectes, terminals, amb 5 pètals i 7 estams, blanques les de l’Aesculus hippocastanum i rosàcies les de l’Aesculus x carnea. Fruits en càpsula dehiscent, eriçada de pues i amb 2/3 llavors gruixudes i brillants. En el cas de l’Aesculus x carnea, aquestes càpsules acostumen a ser llises o poc eriçades. Floració al començament de la primavera i fructificació a mitjans/finals de l’estiu.
Hàbitat: ambdues espècies s’estimen terres lleugers fèrtils i profunds, ben drenats, encara que siguin alcalins, però no suporten els terres pesats i entollats. Suporten bé el fred intens però requereixen reg periòdic quan fa calor, per tant no suporten la sequera. Si fa una calor molt intensa, perden les fulles abans de temps. No acostuma a tenir plagues o malalties. És resistent a la contaminació.
Reproducció: per llavors a finals de l’hivern.
Utilitats: primer de tot, les seves castanyes NO són comestibles. Els seus extractes són astringents i poderosament vasoconstrictors, essent molt populars per al tractament de les hemorroides i també de les varius. La seva fusta és de poca qualitat i molt porosa, essent adient per a fabricar caixes per transportar fruita. Ornamentalment és un arbre molt apreciat i utilitzat, a causa de la seva majestuositat, per decorar grans espais, tant en solitari com en grups o alineacions. La seva floració és espectacular i a la tardor agafa un bonic color groguenc.

DSC_8763 (1)DSC_2470.jpg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s