CERCIS SILIQUASTRUM

DSC_8689thumb_DSC_1381_1024thumb_DSC_1267_1024DSC_8640
Nom comú: arbre de l’amor (per tenir les fulles en forma de cor), arbre de Judea (per considerar que prové de Judea).
Família: cesalpiniàcies (Fabaceae).
Origen: zona nord del Mediterrani.
Etimologia: Cercis, nom genèric que deriva del grec antic, kerkis, paraula que designava a aquest arbre. Siliquastrum, epítet llatí que prové de la paraula silique, garrofer, i el sufix astrum, semblant, per la similitud dels fruits.
Descripció: petit arbre caducifoli que pot arribar a 6 metres d’altura i capçada irregularment aparasolada i branques tortuoses. Escorça llisa i púrpura de jove i ennegrida, rugosa i esquerdada quan és adult. Fulles simples, alternes, arrodonides o cordiformes i de 5/7 centímetres de longitud, amb el pecíol llarg, verdes a l’anvers i glauques al revers. Espectacular floració tot just començant la primavera, abans que surtin les fulles. Flors molt abundants de color rosa intens (blanques la varietat alba), d’un a dos centímetres, agrupades en raïms de 3/6 flors directament sobre la fusta. El fruit és un llegum marró, primer vermellós, de 6/10 centímetres, contenint un gran nombre de llavors petites. Aquests llegums romanen un llarg temps a l’arbre.

DSC_8641

Hàbitat: el seu hàbitat natural són les zones àrides a la vora dels rius. Prefereix terres calcaris i poc argilosos encara que suporta els lleugerament àcids. Exposició a ple sol per gaudir d’una abundant floració. Tolera bé la forta calor i gelades fins a -10°C sempre que no siguin prolongades. Resistent a la sequera, no vol regs molt abundants ni sòls entollats. Resumint, és un arbre perfectament adaptat al suau clima mediterrani. Els arbres ja formats no requereixen poda, només eliminar les branques mortes o fetes malbé i si hem de podar, aquesta poda ha de ser molt lleugera. Les seves branques es trenquen fàcilment amb un fort vent i és habitual que l’arbre pateixi atacs de pugó o cotxinilla.
Reproducció: per llavors o esqueixos. Les llavors han d’estar sotmeses durant 3 a 4 mesos a estratificació a una temperatura de 3/4 graus i mantenir-les després en aigua calenta unes 24 hores abans de sembrar. Els esqueixos de fusta suau agafats durant la primavera arrelen bé sota vidre. Només podem trasplantar l’arbre quan és jove, ja que té una arrel principal molt important.
Utilitats: la fusta és de molt poca qualitat i no és utilitzada. Les flors tenen un agradable gust lleugerament picant i es poden afegir a les amanides. Els llegums s’han utilitzat tradicionalment com a astringent. Ornamentalment és un arbre molt apreciat i utilitzat per la seva espectacular floració, bona qualitat d’ombra i fàcil manteniment. És ideal per fer alineacions o formant grups o aïllats als parcs i els jardins encara que siguin petits.

DSC_8688

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s