PHOENIX RECLINATA

DSC_7624DSC_7541

DSC_7539

 


Nom comú: palmera reclinada, palma o palmera del Senegal.
Família: palmes / arecàcies (Arecaceae)
Origen: Àfrica, des del Senegal fins a Sud-àfrica, també a Madagascar.
Etimologia: Phoenix, paraula grega per a designar aquestes palmeres, tot pensant que el seu origen era Fenícia (Phoenicia). D’altres diuen que el seu nom prové de la seva similitud amb l’au mitològica Fènix (Phoenix). Reclinata, epítet llatí que significa reclinada o inclinada.
Descripció: palmera multicaules, és a dir, amb diverses tiges principals des de la base, que creixen inclinades, arribant a una altura màxima d’uns 15 metres, encara que al nostre litoral bastant menys. Fulles elegants pinnades i arquejades molt llargues (fins a 3/5 metres), de color verd intens fins a groguenc i amb el pecíol espinós. Cada corona suporta unes 20 fulles. És una palmera dioica (peus masculins i femenins separats). Floració a la primavera. Les inflorescències masculines són d’un color groc brut i, com també les femenines, petites, globoses i d’un groc verdós i neixen a la part alta del tall. Fructificació a l’estiu/tardor. El fruit oblong i d’uns 2,5 centímetres, madura en grans raïms, agafant un color ataronjat i és comestible.DSC_2221 (1)
Hàbitat: palmera de ràpid creixement que pot viure en zones àrides (amb aigües freàtiques), mediterrànies o muntanyes tropicals (fins als 3000 metres d’altitud) a les clarianes dels boscos. Exposició a ple sol o semiombra, tolerant gelades febles i puntuals. Accepta molts tipus de terres, siguin pobres, sorrencs o argilosos, fins i tot humits, preferint un pH neutre i certa quantitat de matèria orgànica. Moderadament resistent a la salinitat i tolerant als vents forts. Encara que suporta la sequera, prefereix aportacions d’aigua quan fa calor. És una palmera de baix manteniment, només cal eliminar les fulles seques i no acostuma a patir plagues o malalties.
Reproducció: es reprodueix per llavors, que triguen a germinar aproximadament un mes, o per divisió de la mata.
Utilitats: Els fruits són comestibles i desitjats tant pels humans com pels animals, encara que no són de molta qualitat. Abans de la floració, s’utilitza la seva saba per a fabricar el vi de palma. També es mengen els seus brots apicals o margallons (“palmitos”). S’utilitzen les fibres de les fulles per a fer escombres, catifes, faldilles, etc. En jardineria és una palmera de gran valor ornamental que requereix amplis espais per a lluir en tota la seva esplendor i és també força original. Els exemplars joves es poden cultivar en testos, tant a patis com a terrasses.
DSC_2226.jpgDSC_2218

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s