PHOENIX CANARIENSIS

DSC_8946

 

DSC_3261


Nom comú: palmera de Canàries, fasser de Canàries, palmera, palmera canària.
Família: arecàcies (Arecaceae)
Origen: Illes Canàries
Etimologia: Phoenix, paraula d’origen grec que es podria referir a Fenícia, lloc on els grecs haurien vist per primera vegada aquesta palmera. Canariensis, epítet geogràfic en referència al seu origen.DSC_1648
Descripció: Aquesta bellíssima palmera és d’un únic tronc o estípit (unicaule) gruixut i regular que pot arribar a una altura d’uns 15/20 metres i a un diàmetre de fins a un metre. Té una frondosa i gran corona de fins a 10 metres de diàmetre amb moltes fulles pinnades d’un verd intens i brillant. Aquestes fulles són erectes les més joves i arquejades les grans, armades amb punxes molt agressives, amb 150 parells de fulloles i una llargada de 4/5 metres. Palmera dioica, presenta flors masculines i femenines en individus diferents. Les femenines, molt vistoses, es troben agrupades en grans raïms de color taronja i les masculines, menys vistoses, també agrupades en panotxes d’un metre de llarg. Aquesta floració comença habitualment el mes d’abril, seguida d’una fructificació amb forma de dàtils d’un color marró daurat i uns 2,5 centímetres que només maduren en els climes més favorables.

 

DSC_4126

Hàbitat: palmera de creixement de moderat a lent segons les condicions ambientals. I perfectament adaptada a tot el litoral mediterrani i per tant als climes suaus, suportant puntualment gelades de fins a -7° o més. En aquests casos, les fulles es poden ennegrir però la planta es recupera ràpidament. No és gens exigent quant al tipus de terra, resisteix fins i tot la proximitat del mar. És molt resistent també a la sequera, però amb un reg moderat llueix més majestuosa.
Plagues: aquesta palmera mereix, per desgràcia, un apartat especial i és a causa de la recent presència al nostre litoral -el primer cas possiblement el 1996 a Granada-, del cuc morrut (Rhynchophorus ferrugineus), transportat amb alguna importació del sud-est asiàtic i que ha provocat, amb la seva expansió, la mort de milers de Phoenix canariensis, indiferentment de la seva mida o edat, en  menys casos de Phoenix dactylifera, i també d’algunes washingtònies. És, per tant, una plaga terrible. Després de ser atacades, les palmeres presenten un aspecte general molt decaigut amb l’ull de la palmera d’un color vermellós en comptes del verd clar habitual i moren de forma bastant ràpida (en poques setmanes). Això és a causa de les galeries que fan les larves d’aquest coleòpter, d’uns 2/5 centímetres i mandíbules molt fortes, directament a la corona i a la part alta del tronc, devorant el nervi central i la gemma apical. A causa de la gravetat d’aquesta plaga, s’han de talar i cremar les palmeres mortes. Pel que fa a la prevenció, cal enquitranar les ferides i evitar-les al màxim no traient les fulles madures de la planta, ja que és allà on fan les postes d’ous. Avui en dia és eficaç tractar amb insecticides sistèmics les parts més sensibles de la palmera, corona i tronc, retirant i cremant les parts afectades, i si ho fem ràpidament, als primers símptomes, podríem salvar la palmera. La injecció d’aquests productes conjuntament amb hormones d’agrupació i la polvorització de la corona i fulles sembla el mètode més eficaç. L’adob orgànic i abundants regs ajudaria a un moviment més ràpid de la saba i per tant del transport d’aquests productes. Com a plaga molt secundària, també pateix l’atac de cotxinilles a les fulles. Res a veure, en gravetat, amb el cas del cuc morrut.

DSC_7672Aspecte d’una Phoenix canariensis ja molt afectada pel cuc morrut.
Reproducció: Es reprodueix per llavors i de vegades per plançons basals quan hi són.
Utilitats: els antics habitants de les Illes Canàries la feien servir molt, tant com a aliment per les seves llavors (més petites i de pitjor qualitat que les de la Phoenix dactylifera), com per a obtenir fibres de les seves fulles i fins i tot fabricar escombres amb les seves fulles, activitat que encara es fa avui en dia. En jardineria, és potser la palmera més apreciada pel seu magnífic aspecte, i s’utilitza tant aïlladament com en grups o alineacions.
DSC_7640DSC_0860

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s