TRACHYCARPUS FORTUNEI

DSC_1055

DSC_8966

Nom comú: palmera excelsa, palmera xinesa de Chusan, palmera de Fortune, trachicarpus
SinònimChamaerops excelsa
Família: arecàcies, Arecaceae
Origen: centre i est de la Xina
Etimologia: Trachycarpus, del grec trachys (aspre, tosc) i carpus (fruit), en referència a la rusticitat dels seus fruits. Fortunei, dedicat al botànic escocès Robert Fortune (1812-1880), incansable viatger i recol·lector de plantes.
Descripció: és una palmera unicaule, és a dir, no es ramifica i tampoc li surten plançons a la base. Arriba a una altura màxima d’uns 15 metres. El tronc (estípit), de fins a 20 centímetres de diàmetre, més prim a la base, està folrat de restes de fulles i d’una fibra molt densa, de color marró o grisenc molt característica i per tant molt fàcil de distingir. Les fulles, molt abundants, són en forma de palma, de color verd brillant a l’anvers i més clares al revers. Mesuren uns 50/60 centímetres de llarg per uns 70/90 cm d’ample, amb segments erectes o lleugerament doblegats a les puntes. Pecíol d’uns 70/80 centímetres de llargada, lleugerament serrat i sense punxes. Les inflorescències, més curtes que les fulles, són de color groc intens i aromàtiques. Fruits rodons d’uns 1/1,2 centímetres i de color gris fosc blavenc.
Hàbitat: és una palmera de velocitat de creixement mitjana, més lenta que les Washingtonies però no tan lenta com la ButiaErythrea o Livingstona. Viu a ple sol, tolera mitja ombra i no és massa exigent amb els terres, però prefereix el rics en matèria orgànica i una mica humits. La seva característica més destacada és la resistència al fred, arriba a suportar perfectament gelades de fins a -17°, encara que els exemplars molt joves no suporten aquestes temperatures i s’han de protegir. Recomanen regar-les durant l’estiu. El seu únic manteniment és la retirada de les fulles seques i no és atacada per plagues o malalties.
Reproducció: per llavor. Triguen a germinar uns tres mesos. Suporta bé el trasplantament.
Utilitats: és una palmera molt apreciada en jardineria pel seu elegant aspecte i per poder cultivar-la en llocs on no prosperen altres espècies de palmeres, ja que té gran resistència al fred. S’acostumen a plantar aïllades o en grups de diferents altures.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s