LAGUNARIA PATERSONIA

DSC_2266

 

thumb_DSC_1334_1024

DSC_2282

Nom comú: lagunària, arbre pica-pica, hibiscus de Norfolk.

Família: malvàcies (Malvaceae). 

Origen: Austràlia. Illes de Norfolk i Lord Howe. També algunes zones de la costa de Queensland.

EtimologiaLagunaria, gènere dedicat a Andres Laguna (1499-1559), botànic espanyol i metge del papa Juli III. Patersonia, epítet dedicat al coronel William Paterson (1755-1810), militar britànic conegut per explorar Tasmània i qui va ser el primer a portar llavors d’aquest arbre a Anglaterra.

Descripció: arbre perennifoli, alçat, de capçada piramidal i molt densa, que pot arribar als 15 metres d’altura. Tronc gris fosc, rugós i fissurat longitudinalment amb els anys. Fulles gruixudes, simples, senceres, verd fosc a l’anvers i platejat i pilós el revers quan són joves i que es tornen verd clar i glabres, ambdues cares, d’adultes. Flors hermafrodites, acampanades, solitàries, d’uns 4/5 centímetres de diàmetre, semblants a les dels hibiscus, de color malva o rosa. Floració a la primavera i a l’estiu. Fruit en càpsula més o menys esfèrica, una mica llenyosa, dehiscent, d’uns 3 centímetres, amb 5 cavitats independents. Llavors amb pèls urticants que poden fer bastant de mal (d’aquí un dels seus noms comuns). Hem de tenir cura a l’hora de recollir-ne les llavors.

Hàbitat: arbre de ràpid creixement i molt rústic excepte amb el fred. Quan és jove no tolera el fred o les gelades i de gran pot resistir puntualment -5°. Exposició a ple sol. Indiferent al tipus de terres mentre drenin bé. És molt interessant saber que és una de les plantes que més toleren la salinitat. Resistent a la sequera. Accepta perfectament les podes i es pot retallar per mantenir la capçada piramidal o una altra forma geomètrica.

Reproducció: per llavors o esqueix llenyós. Hem de preparar bé el repicat per poder trasplantar-lo sense problemes.

Utilitats: és un arbre que pel seu fàcil cultiu i la bellesa de les seves flors i fulles, segur que serà més utilitzat amb el temps al nostre litoral. Interessant com a element aïllat o en alineacions.

DSC_2265

 

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s