BRACHYCHITON DISCOLOR

Sinònim: Sterculia discolor.

Nom comú: braquiquíton rosat, arbre de foc rosat, kurrajong blanc.

Família: esterculiàcies (Sterculiaceae). 

Origen: est d’Austràlia.

EtimologiaBrachychiton, del grec brachys = curt i chiton = túnica. Discolor, epítet llatí que significa dos colors a la vegada, per raó de tenir dos colors a les fulles.

Descripció: arbre de fulles perennes i capçada piramidal que pot arribar, en cultiu, fins als 12/15 metres d’altura i uns 30 al seu origen. Tronc recte, cilíndric, llis i de color gris verdós. Les fulles són lobulades de 3, 5 o 7 pics, una mica piloses, verd fosc per l’anvers i blanquinoses pel revers, amb una mida de 10/20 centímetres de diàmetre i amb els nervis ben marcats per ambdues cares. Les flors, masculines i femenines separades, tenen forma de campana, són d’uns 4 centímetres, sense pètals i de color rosa. Floració als mesos de juny i juliol. Fruit en forma de barqueta, semillenyós, d’uns 10/18 centímetres i ple de llavors (unes 30) de color groc. Aquests fruits són bastant decoratius i es poden utilitzar en composicions florals.

Hàbitat: arbre de ràpid creixement que habitualment creix en zones plujoses però també prospera en zones més seques. Exposició a ple sol encara que accepta la semiombra. Pot resistir curtes gelades sempre que siguin suaus i puntuals (fins a -5°). Aquest arbre és rústic i poc exigent amb els diferents terres, sempre que aquests es mantinguin ben drenats. Tenint en compte que és resistent a la sequera, els regs seran moderats i esperarem fins que el terra estigui ben sec per tornar a regar-lo. Recomanen adobar-lo amb matèria orgànica a principis de la primavera. No requereix cap poda, només cal retirar-ne les parts seques. És un arbre ben adaptat al litoral mediterrani.

Reproducció: és fàcil per llavors, no presenta cap dificultat. Es recomana fer el trasplantament durant la primavera.

Utilitats: els aborígens feien servir la seva fusta per fabricar els seus escuts. També es mengen les llavors una vegada torrades. En jardineria és molt utilitzat, es fa servir aïllat o en grups, però també en alineacions als carrers estrets per la seva capçada piramidal.

DSC_2811

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s