BAUHINIA VARIEGATA

 

DSC_1954

DSC_1098.jpg

Nom comú: bauhínia, pota de vaca, peülla de vaca, arbre d’orquídies.

Origen: zones tropical i subtropicals del Vietnam, Tailàndia, Xina i Nepal.

Família: cesalpiniàcies (Cesalpinaceae, Leguminoseae).

Etimologia: Bauhinia, espècie dedicada en honor als germans suïssos Bauhin, Johan (1541-1613) i Caspar (1560-1624), ambdós famosos metges i botànics. Variegata, epítet llatí que es refereix als diferents colors de les seves flors. El nom comú “pota de vaca” és per la forma característica de les seves fulles i “arbre d’orquídies” a la similitud de les seves flors amb la de les orquídies.

Descripció: petit arbre caducifoli que en origen pot arribar als 10 metres d’altura i al litoral mediterrani bastant menys, amb la capçada rodona i estesa. Tronc més aviat curt, primer llis i castany clar i amb els anys fissurat, s’enfosqueix i finalment presenta escates. Fulles simples, alternes, bilobulades (molt característiques), lleugerament més amples que llargues d’uns 8 x 10 centímetres, de color ver glauc i nervis ben marcats. Inflorescències laterals sobre fusta antiga, amb poques flors, amb 5 pètals que poden ser blancs, roses, púrpures, o tots aquests colors barrejats, i 5 estams llargs i corbats. Aquesta floració, molt atractiva, comença (al nostre litoral) al començament de la primavera i dura pràcticament fins a l’estiu. Fruits en llegum aplanat, d’uns 10/15 centímetres. Llavors rodones, planes d’un color marró clar.

Hàbitat: arbre de ràpid creixement (ja floreix als 2/3 anys), que requereix un clima càlid, suau i humit, accepta només lleugeres i curtes gelades quan ja és adult, raó per la qual s’ha adaptat bé al litoral mediterrani. Exposició a ple sol si volem una floració abundant, encara que l’arbre accepta mitja ombra. És bastant indiferent als terres però millor rics en matèria orgànica i ben drenats. Hem de mantenir el reg durant l’estiu (sobretot en exemplars joves i no tant en els més adults) per conservar les fulles, i tallar-lo quan comença la tardor per afavorir la següent floració. Accepten podes lleugeres per mantenir la forma de la capçada.

Reproducció: fàcil i ràpida per llavors, sense cap manipulació prèvia. La llavor manté el poder germinatiu 2/3 anys. És important recollir els llegums abans que s’obrin, però ja secs, i així no es perdran, seran fàcils d’extreure i tindran tot el poder germinatiu. Es recomana mantenir l’arbre a l’hivernacle els primers anys de vida.

Utilitats: primer direm que és un arbre sagrat per als budistes i apareix sovint a les seves imatges religioses. Es mengen les fulles i les poncelles en amanida. La seva fusta, resistent, s’utilitza per a fer mànecs d’eines. En jardineria s’utilitza, tan aïlladament com en grups per la seva atractiva floració, sempre protegida dels vents freds.

DSC_1985

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s