BRAHEA ARMATA

DSC_3901

 

SinònimErythea armata

Nom comú: eritea, palmera blava, palmera blava mexicana.

Família: palmes / arecàcies (Arecaceae, abans Palmaceae)

Origen: Baixa Califòrnia i Sonora, a Mèxic.

EtimologiaBrahea, nom atorgat en honor a l’astrònom danès Tycho Brahe (1546-1601). Armata, epítet llatí que significa armada, amb espines.

Descripció: bellíssima palmera de tronc molt robust i regular, una mica eixamplat a la base, que pot arribar a uns 12 metres d’altura. Fulles clarament blaves, peciolades, palmades, en forma de ventall, de ½ metre d’amplada i rígides. Aquestes fulles, quan s’assequen, es mantenen enganxades al tronc molt de temps, però en cultiu o en jardineria s’hi retiren per no espatllar la seva imatge. Inflorescències en espàdix, hermafrodites, molt llargues i elegants, que poden arribar als 5 metres i d’un color cremós. Aquesta floració ressalta extraordinàriament junt amb les seves fulles blaves. Fruits en drupa.

Hàbitat: palmera de lent creixement, exposició a ple sol perquè les fulles siguin ben blaves, encara que pot estar a mitja ombra. En origen la podem trobar junt amb les Washingtonia robusta o filifera. Viu molt bé a climes suaus, com el del litoral mediterrani. Suporta gelades puntuals de fins a -8°, especialment si hi ha alta humitat, essent exemplars adults i adaptats a la zona. És molt rústica, tolera perfectament els terres pobres, però han de drenar bé. És molt resistent a la sequera.

Reproducció: per llavors, que triguen fins a dos mesos o més a germinar.

Utilitats: aquesta palmera s’utilitzaria molt més en jardineria si no fos tan cara a causa del seu lent creixement. S’utilitza com a exemplar aïllat per a ressaltar al màxim la seva bellesa. Els exemplars petits poden ser molt decoratius plantats en testos.

DSC_2108

DSC_4137

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s