TIPUANA TIPU

 

 

DSC_2628

Nom comú: tipuana, acàcia de flor groga.

Família: papilionàcies / fabàcies (Leguminoseae)

Origen: Brasil, Argentina, Uruguai, Paraguai.

Etimologia: tant Tipuana com tipu deriven del nom donat pels aborígens a aquest arbre.

Descripció: és un arbre caducifoli encara que les fulles cauen molt més tard que en altres arbres caducifolis, corpulent, de 10 a 15 metres d’altura (més gran en origen), de copa molt ramificada i densa, en forma de para-sol. Tronc recte, gris fosc i amb fissures verticals, formant plaques persistents quan és gran. Fulles compostes, imparipinnades, d’uns 40 centímetres i 11 a 29 folíols de color verd clar. Flors agrupades en inflorescències, papilionades, grogues i molt nombroses. Fruit en llegum, d’una única llavor alada (tipus sàmara), d’uns 4 a 7 centímetres.

Hàbitat: arbre de ràpid creixement i poc exigent quant al terra, inclosos els calcaris, encara que ben drenants. Tolera gelades lleugeres i és bastant resistent a la contaminació. També és prou resistent a la sequera quan s’hi troba ben instal·lat. Té un sistema radical molt potent, estès i agressiu, raó per la qual es desaconsella plantar-lo a prop d’edificis. Resisteix la poda lleugera i es recomana, a l’inici del seu creixement, deixar la creu de l’arbre bastant alta per impedir que les fulles arribin al terra.

Reproducció: molt senzilla per llavors, sense requerir cap manipulació prèvia. Germinació lenta.

Utilitats: la fusta és poc apreciada i és utilitzada per a embalatges i fusteria de poca qualitat. Les fulles es poden donar com a aliment al bestiar, especialment el boví. La saba, vermellosa i endurida en contacte amb l’aire, té propietats cicatritzants, antiinflamatòries i guareix les gastritis i els problemes de pròstata. Les seves qualitats, les poques exigències de cultiu i el ràpid creixement el fan un arbre molt apreciat i dels més utilitzats en jardineria al nostre litoral, fent alineacions i grups en parcs i avingudes,  on proporcionen una bona ombra, un bonic fullatge i una espectacular floració.

DSC_1914

DSC_2665

2 Comments Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s