ARECASTRUM ROMANZOFFIANUM

 

Noms comuns: arecastrum romanzoffianum (es recomana l’ús del nom científic en no haver proposta catalana), palmera pindó (cast.).

Sinònim: Syagrus romanzoffiana

Família: Arecaceae (antigament palmaceae).

Origen: Sud del Brasil, Paraguai, Bolívia, Nord de l’Argentina.

Etimologia:  Arecastrum per la seva similitud amb les palmeres arecas. Romanzoffiana, dedicada al comte Romanzoff (1850-1826), camarlenc del tsar, que va apadrinar l’any 1815 una expedició científica russa per tot el món amb una durada de tres anys.

Descripció: elegant palmera d’aspecte tropical que por arribar a uns 18 metres d’altura i 60 centímetres de diàmetre a la base del tronc. Fulles de 2/4 metres pinnades, finament dividides i amb folíols d’un metre sortint en diferents agrupacions i alineacions del raquis, donant a la palmera aquest aspecte plomós. Estípit nu i anellat molt característic. Inflorescències, masculines i femenines separades, molt ramificades, d’un color blanc groguenc. El fruit, en drupa globosa, és primer verd i al madurar, taronja i conté una polpa fibrosa i una única llavor.

Hàbitat: aquesta palmera és de ràpid creixement, accepta gelades de fins a -8º, sempre que les temperatures es recuperin durant el dia. Poc exigent respecte als terres, encara que li agraden lleugers, rics i ben drenats, però si és calcari haurem de subministrar Fe i Mg en forma assimilable per tal d’evitar la clorosi en les fulles. Requereix exposició ben solejada i accepta la semiombra encara que no és l’ideal. Imprescindible subministrar aigua durant els mesos de més calor.

Reproducció: per llavors. És millor utilitzar llavors encara una mica verdes, ja que sembla que triguen menys temps en germinar (2 contra 3/5 mesos) i netes de tot rastre de fibra o polpa, ja que aquesta seria un eficaç antigerminatiu. Posarem les llavors una setmana en aigua i amb molta calor, recomanant 30º o més (?).

Utilitats: no es coneixen utilitats de cap tipus que no sigui la jardineria i l’urbanisme. És àmpliament utilitzada per la seva adaptabilitat, elegància i ràpid creixement, que implica un preu assequible. És l’espècie més plantada junt amb els Phoenix i la Washingtonia.

DSC_3125 (1)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s