BRACHYCHITON ACERIFOLIUS

DSC_2985Noms comuns: arbre de foc, arbre de flames, braquiquiton vermell, ‘kurrajong’ (al lloc d’origen).

Sinònim: Sterculea acerifolius.

Família: esterculiàcies

Origen: zones subtropicals de la costa est d’Austràlia. S’han trobat fòssils datats en 50 milions d’anys.

Etimologia: Brachychiton, del grec brachys=túnica i chiton=curta, en referència a les seves llavors cobertes. Acerifolius, epítet del llatí acer i folius per la similitud amb les fulles de l’auró.

Descripció: arbre piramidal d’uns 15 metres d’altura, encara que en origen arriba fins als 40 metres. És de fulla caduca durant un període curt de temps. Fulles simples, grans (4 a 20 centímetres), coriàces, amb 5 o 7 lòbuls profunds, glabres. Flors escarlates molt vistoses i abundants quan l’arbre està pràcticament sense fulles, presents en raïms axials, acampanades, d’un centímetre de diàmetre. Durant la floració (mes de juny), l’arbre és realment espectacular. Fruit en càpsula, fosc, d’uns 15 centímetres de longitud, molt dur, ple de llavors grogues tomentoses.

Hàbitat: en el nostre hàbitat, aquesta espècie s’ha introduit poc i des de no fa massa temps. No hem trobat gaire informació, encara que hi ha alguns exemplars als vivers. Curiosament hem trobat, per casualitat, un arbre d’uns 8 metres, ple de flors, plantat fa uns quants anys, a prop del municipi de Cabrils. Segons el propietari, l’hi va regalar un jardiner tot dient-li que es moriria. Sembla que aquesta espècie s’ha adaptat molt bé al litoral, resistint gelades moderades. És un arbre de creixement ràpid i de llarga vida. En origen floreix millor en una primavera seca i un estiu plujós i perd les fulles després de l’època de pluja. En el nostre hàbitat el seu comportament és una mica erràtic, ja que el clima és diferent, però el que és segur és que li hem de proporcionar aigua a l’estiu si volem que tingui un bon creixement i una llarga vida.

Reproducció: per llavors, fàcil.

Utilitats: la seva fusta és tova i porosa, de nul·la qualitat, però sabem que els aborígens australians mengen les seves llavors una cop torrades, perquè són molt nutritives. També, com ja hem vist, els aborígens anomenen a aquest arbre ‘kurrajong’, que vol dir “arbre de fibra”, ja que amb la seva escorça fan cistells, teixits, etc. En jardineria, l’arbre és molt recomanable per la seva espectacular floració, molt impressionant i que es veu d’una hora lluny, tot contrastant el vermell amb el verd que l’envolta. En general, el seu aspecte és força atractiu. El podem plantar aïllat o en alineacions, sobretot en carrers estrets per la seva forma piramidal.

DSC_2983

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s