TAXODIUM DISTICHUM

 

DSC_1629

 

Noms comuns: xiprer dels pantans, xiprer calb.

Origen: sud-est dels EUA. És el símbol nacional de Louisiana.

Família: taxodiàcies.

Etimologia: el nom genèric taxodium procedeix de taxus, nom llatí del teix (Taxus baccata), i el sufix grec -oides -eidos, que indica “semblant”, “amb aspecte de”, per la similitud de les seves fulles amb la dels teixos. L’epítet especific distichum procedeix del prefix grec disposa, que significa dues vegades, i stichos=línia, fila, en al·lusió a les seves fulles dístiques, disposades en dues files oposades d’un mateix pla. Rep també el nom popular de xiprer calb per ser de fulla caduca.

Descripció: conífera caduca (!) amb forma piramidal, monoica, que pot arribar fins als 40 metres d’altura i 4 metres de diàmetre de tronc, encara que es presenta bastant més petit quan és cultivat. Tronc recte  amb una escorça que passa de castanyer vermell de jove fins a castanyer grisós que s’exfolia en tires d’adult. Té les branques esteses o lleugerament ascendents. Presenta arrels aèries que li serveixen per a respirar, ja que viu en terrenys negats. Fullatge lleuger i elegant, dísmorfic, verd clar a la primavera i que es torna vermellós abans de caure a la tardor. Les fulles es disposen de forma dística, són lineals, apiculades, d’un color verd groguenc i amb la nervadura poc visible. Flors monoiques al mateix peu, les masculines sobre la fusta de l’any anterior i les femenines sobre la fusta del mateix any. Fruit de 30/40 mil·límetres, de maduració bianual, llenyós, escamós, reunits en raïms poc nombrosos i amb una o dues llavors alades cada un.

Hàbitat: Vol exposición solejada, terrenys neutres o lleugerament àcids, rics, que presenten clorosi en terrenys calcaris. Curiosament pot viure a terrenys secs o negats d’aigua, que és quan presenta arrels aèries (nematòfors), però el seu espai ideal són els pantans o els marges de rius i estanys.

Reproducció: per llavors o esqueix. Les llavors han de ser estratificades prèviament. Triguen de 30 a 40 dies a germinar.

Utilitats: La fusta del xiprer dels pantans és de molt bona qualitat, lleugera, no resinosa, fàcil de treballar, resistent als agents externs i d’un color vermell fosc. S’utilitza per a fer estructures a l’intempèrie, diposits d’aigua, etc. També s’utiliza per a reforestar pantans. En jardineria s’utilitza àmpliament per la seva presència majestuosa i elegant i sempre a prop de l’aigua o directament a dins. A Barcelona els podem veure al parc de la Ciutadella i al parc de Diagonal Mar.

DSC_1636DSC_7530

DSC_7531

2 Comments Add yours

  1. maydrodes ha dit:

    Ya he podido entrar pero veo que las correcciones no están entradas o están pero hay nuevas faltas. No haces copia y pega de mis correcciones?

    May

    Sent from BlueMail

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s