JACARANDA MIMOSAEFOLIA

DSC_7642

DSC_2852

DSC_8090

DSC_4491Noms comuns: xicandra. També li diuen palissandre, encara que erròniament, ja que aquest nom pertany a l’espècie brasilera Dalbergia cearensis.

Origen: Brasil, nord de l’Argentina i Paraguai.

Família: bignoniàcies.

Etimologia: jacaranda prové de llatinitzar la veu guaraní hakuã; mimosaefolia es refereix a la similitud amb la fulla de la mimosa púdica.

Descripció: arbre semicaducifoli d’uns 12/15 metres d’alçària i copa estesa de fins a 12 metres. El tronc agafa amb l’edat una forma retorçada i un tacte aspre. El color de l’escorça és més aviat grisós, encara que en els exemplars joves és verd. Fulles grans, d’uns 30 centímetres, oposades, oval-llanceolades,  apiculades, doblement inparipinnades, amb 25/30 folíols, verd fosc a l’anvers i més pàl·lides al revers, lleugerament pubescent. Flors d’uns 4 centímetres agrupades en panícules, fragants i d’un color blau violeta. Floració a la fi de la primavera i abans que la foliació. Fruits dehiscents, llenyosos amb forma d’ostra i amb llavors alades. Els guaranís anomenen aquest fruit ka-i-jepoté, aplaudiment del mico.

Hàbitat: arbre de zona subtropical, el podem considerar com a caducifoli, ja que perd les fulles amb el fred de l’hivern, encara que no en climes més càlids, on només pot perdre-les a causa de la sequera. És de creixement ràpid tot i que la falta d’aigua limita molt el seu creixement. És molt sensible a les gelades, especialmente els exemplars joves, que poden morir a 0º. S’adapta a tot tipus de terres excepte els salins, fins i tot li fan mal els vents marins. Requereix d’una exposició solejada per obtenir-ne una bona floració. Suporta bé les podes quan és necessari.

Reproducció: és molt fàcil per llavors, que germinen entre 20º i 30º de temperatura.

Utilitats: proporciona una fusta fragant molt valorada per a la fabricació de mobles i l’ebanisteria en general, fins i tot per a detalls en cotxes de luxe.

DSC_7617

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s