GREVILLEA ROBUSTA

 

 

DSC_1460

Noms comuns: grevíl·lea, roure australià, roure platejat, arbre de foc.

Origen: costa est d’Austràlia

Família: Protaceae

Etimologia: el seu nom, Grevillea, és en honor de Charles Francis Greville, cofundador de la Royal Horticultural Society britànica. Robusta, és un epítet llatí amb el significat ben evident.

Descripció: arbre perennifoli de ràpid creixement, que assoleix els 35 metres d’altura. Tronc recte amb escorça estriada i de color grisós fosc. Fulles grans (15/30 centímetres de longitud), bipinnades, delicadament dentades, reminiscència de la fronda de les falgueres. Són de color verd fosc a l’anvers i pubescents i platejades al revers. Flors hermafrodites i grosses (7/15 centímetres), de color taronja daurat, molt abundants, que apareixen en raïms mirant cap a munt. Època de floració: mag i juny. Els fruits són càpsules aplanades amb una punta corba, coriàcies i negres, que s’obren espontàniament deixant anar una o dues llavors alades (dehiscents), llavors que poden produir dermatitis en les pells sensibles.

Hàbitat: arbre delicat al fred quan és jove, però resistent d’adult fins als -8º sempre que de dia es recuperin les temperatures. En tot cas és de climes suaus. Prefereix terres no calcaris encara que s’hi adapta bé sempre que no siguen pesants. Li agraden els recs puntuals, però soporta bé  la sequera. Exposició a ple sol.

Reproducció: per llavors o esqueix. Hem de recollir les llavors abans que el fruit s’obri, ja que el vent les dispersa ràpidament.

Utilitats: la fusta s’utiliza per a fer instruments musicals, com ara guitarres, i en ebenisteria i fusteria d’exterior per la seva resistència al podriment. En jardineria es fa servir com a peu aïllat, encara que en origen es considera una espècie invasora.

DSC_1600DSC_4856

2 Comments Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s