CATALPA BIGNONIOIDES

 

Nom comú: catalpa, catalpa americana

Família: Bignoniàcies

Origen : sud dels EUA

Etimologia: catalpa és una paraula d’origen natiu americà que prové de la llengua cherokee, anonemada ‘catawba’El nom de l’espècie, bignonia, li ve donat per Pane Bignon, bibliotecari del borbó Lluís XV.

Descripció: arbre caducifoli d’uns 12/15 metres d’alçària i una copa de 5/8 metres. Tronc d’escorça fissurada i de color marró grisós clar. Fulles grans, d’uns 15/20 centímetres, senceres, acordades, acuminades, llargament pecíolades i d’un verd intens. Les flors, molt atractives, formen grans panicles terminals, una mica arrissades a l’extrem, de color blanc i amb taques púrpures. Floració a finals de maig i de juny. Fruit en llegum molt prim i llarg (20/40 cm), que es manté a l’arbre durant la tardor i l’hivern.

Hàbitat: arbre de creixement ràpid i vida més aviat curta, aproximadament 100 anys. Resisteix molt bé el fred i les gelades. Poc exigent respecte al terra mentre sigui permeable i poc pesant.  Les podes severes fan que l’arbre faci branques cap amunt, fulles molt grans i quasi no florexi. Només poda de formació o podes molt lleugeres.

Reproducció: per llavors. El percentatge de germinació és alt i sense problemes. Recollirem els llegums quan ja estiguin marrons, però encara tancats. Les llavors duren 2 anys.

Utilitats: només coneixem la utilitat en jardineria com a element aïllat per la seva floració o en alineació, ja que és un bon para-sol. Encara que totes les parts de la planta són verinoses diuen que els antics americans la feien servir per a guarir certes malalties.

DSC_1866 (1)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s