CHORISIA SPECIOSA

thumb_DSC_1702_1024

DSC_8150

Noms comuns: arbre de la llana, corísia.

Origen: selves subtropicals de l’Argentina, Bolívia, Brasil i l’Uruguai.

Família: bombacàcies (Malvaceae), com el baobab.

Etimologia: chorisia, dedicada a Lluís Choris, pintor rus naturalista d’expedicions, amb una vida curta però intensa. Speciosa, del llatí, bella.

Descripció: arbre d’àmplia copa i 6/8 metres d’alçària, arribant a 25 metres en origen. Tronc verd de jove (pot fer la fotosíntesi quan no té fulles), amb els anys es torna gris i rugós. Ple de punxes molt grans i perilloses tant al tronc com a les branques. En jardineria és millor treure aquestes punxes fins a una certa altura. Aquesta forma tan especial del tronc li serveix per emmagatzemar l’aigua en temps de sequera.

Fulles compostes palmiformes, amb 5/7 folíols i un llarg pecíol. Flors molt similars als hibiscos (malvàcies), vermells  i molt fragants (al nostre hàbitat a finals d’estiu).

Fruits fusiformes d’uns 15 centímetres plens de llavors com cigrons negres i recoberts de “llana” o “cotó”. Bé, qui s’equivoqui reconeixent aquest arbre no té perdó.

Hàbitat: arbre de fulla caduca a l’estació seca i al nostre hàbitat a l’hivern. Moderadament resistent al fred, suporta petites gelades. Si disposa d’aigua creix rápidament, però és molt resistent a la sequera. S’adapta molt bé a tot tipus de sòls. Només requereix poda inicial de formació. A Barcelona el podeu trobar a l’inici de l’avinguda Paral·lel, a prop del mar, i també a la plaça de Pau Vila.

Reproducció: per llavors (fàcil) i per estaques.

Utilitats: la fusta, molt tova, s’utilitza per fer canoes (‘ceibes’) i paper. La “llana” per farcir coixins. Les llavors proporcionen olis comestibles o industrials. També el líquid és un dels components de begudes al·lucinògenes com l’ayahuasca. Com el nostre estimat porc, s’utilitza tot.

thumb_DSC_1698_1024

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s